2011. február 24., csütörtök

Az a bizonyos Két hét - pár szó az Újszülött fotózásról...
















...nehéz pozitív érzelmek nélkül beszélni az újszülöttekről. Szólok főleg a kismamákhoz és a leendő kismamákhoz.
Aki átélte már gyermek születését anyaként vagy apaként a szülőszobán, biztos vagyok benne, hogy élete egyik meghatározó élményeként emlékszik-boldogsággal szívében.
Az első napok és hetek főleg ha első gyermek, aggódással telnek, rendesen eszik-e, miért sír... A család fáradt, jönnek mennek a látogatók, már aki engedi - sokfélék vagyunk.
Az első két hét nagyon hamar elillan a szoros értelemben vett újszülöttség minden szépségével és bájával semmivé lesz. A tulipán is akkor a legszebb, mikor épp kipattan a szirma... 
Óriási megtiszteltetés, mikor a szülők beengednek ebben a bensőséges időszakban otthonukba, hogy erről az illékony időszakról fotográfiákat készítsek.














Ilyenkor készíthetőek olyan képek, amik aztán már soha.
Nehéz dolog ez, mert sokan nagyon-nagyon féltik a kicsit, nehogy elkapjon valamit, nehogy megfázzon, nehogy megzavarjuk stbstb.
Ezekre a félelmekre amennyire csak lehet felkészül a fotós, sok praktikával, hogy a legkevésbé avatkozzon be a természetes napi rendbe bár ha ott vannak a szülei, meleg van és teli a poci, akkor sok vizet nem zavar egy csendes fotós. 
Emiatt van, hogy egy ilyen fotózás órákat eltart, mert közben etetés van vagy épp nem jó kedvű a kicsi vagy akármi... :-)
Érdemes kivárni egy jó mély alvást, ilyenkor lehet a legerősebb érzelmeket kiváltó képeket elkészíteni...






















Igyekszik a fotós sok szögből, más-más világítással  megmutatni a csöppség minden csoda kis részletét.















Érdemes a családról is egy-két képet készíteni ilyenkor, hogy később a már felcseperedett gyermeknek majd örömet okozzunk















és a képek mellett mesélhessünk arról a bizonyos Két hétről...


A képeken a másfél hetes kis Petra látható szüleivel, akiknek itt is megköszönném a bizalmukat és segítségüket amit Szakál Szilvi által szervezett és fémjelzett újszülött fotós work-shopon nyújtottak.
(www.szilvifoto.hu) És természetesen köszönet Szilvinek az okosításért és a trükkök megmutatásáért!

(a képek kattintásra nagyobbra nyílnak) 

M

2 megjegyzés: